Studie- och yrkesvägledning

Information från Studie- och yrkesvägledare Jill:

UPPSTART

Jag träffar eleverna klassvis och förbereder dem för vad som står på agendan under ht-terminen.

Vi ser en film om gymnasieprogrammen och går igenom detaljer till exempel där det skiljer sig åt mellan grundskola och gymnasium m.m.

FRAMTIDSKOLL

UF- Ung Företagsamhet som vi har samarbetat med tidigare har ett litet annat upplägg i år där skolan åker iväg istället för att UF kommer till oss.

Först ut är 9B och 9C som tisdagen 3 oktober gästar Swedbank på Regeringsgatan. Den 23 november är det dags för 9A och 9D att i sin tur besöka Swedbank, denna gång i Sundbyberg.

Programmet tar upp olika delar rörande arbetslivet- entreprenörskap, arbetslivskunskap och ekonomi.

FRAMTIDSTÅGET

Gästar oss för femte året i rad den 6 oktober mellan 10.30- 11.30

Yngre förmågor kommer och berättar om sina vägval i livet, det blir också lite film om olika yrken som eleverna får ta del av och som kanske inte alltid är så väl kända för dem.

PROFFSMENTOR

En heldag i skolan 16 oktober  för åk 8 och 9 med Mentor Sverige i samarbete med HM.

I varje klass kommer det under dagen att finnas 3,5 (!) personer från HM i varje klassrum tillsammans med undervisande lärare som deltar under den tid de skulle ha haft klassen.

De kommer tillsammans delta i tre ”workshops”   1) Introduktion och samarbetsövning   2) Jobbsök   3) Hur fungerar ett företag och dagen avrundas med en frågesport.

GYMNASIEMÄSSAN

Pågår mellan 23-25 november to-lö där lördagen inbjuder föräldrar att besöka mässan med sina telningar, då har skolan varit där redan tidigare med eleverna.

PRAO

En veckas prao för åk 9 infaller efter höstlovet ( 45 eller 46) vilket gör att årets föräldramöten senareläggs till början av vårterminen.

Jill Linnèr

Studie- och yrkesvägledare